Verlangen naar vrijheid; 7 stappen om je weer vrij te voelen

vrijheid

Je hebt een diep verlangen je meer vrij te voelen. Maar wat moet je doen om daar te komen?

Het komt als een onderbuik gevoel, een vaag idee, een hunch’, of het zachte stemmetje dat wilt roepen. Een in verschillende vormen opkomend, zacht intern signaal. Je kan het niet helemaal verstaan of begrijpen, maar het laat je wel een andere kant op bewegen zonder duidelijk plan. Het fluistert iets over dat het zich beklemd voelt en weet heeft van een plek waar het fijner is. Je voelt een beweging ontstaan en een hartstochtelijk gevoel iets te moeten doen. Maar hoe blijf je verbinden en kiezen voor iets als je niet helder hebt wáár je voor kiest? In mijn eigen persoonlijke zoektocht naar vrijheid ben ik continue opzoek gegaan naar antwoorden. Waar ik nu heilig in geloof? Dat vrijheid een keuze is.

In dit artikel leg ik uit hoe je het verlangen naar vrijheid kan beantwoorden en neem ik je mee in mijn 7 stappen naar vrijheid.


7 STAPPEN NAAR VRIJHEID

Achter je diepste pijn ligt jouw vrijheid

De weg naar vrijheid; blijven kiezen voor het verlangen

Hoe bereik je vrijheid; 7 stappen naar een vrij leven

Conclusie


Achter je diepste pijn ligt jouw vrijheid

In mijn leven heb ik veel tegenslagen gekend. Ik ben opgegroeid met het idee dat je gewoon moet werken en moet doorgaan ook al voel je je miserabel en vind je het werk niet leuk.

Van jongs af aan raakte het mij al diep, dat de mensen die ik liefhad om mij heen niet gelukkig waren. Ik was mij er bewust van, maar kon er niks aan doen en het liet bij mij een diep gevoel van machteloosheid achter. Een ding wist ik wel zeker; ik wilde het anders doen.

Opgeven was geen optie en de machteloosheid accepteren ook niet, dus heb ik heel hard NEE kunnen zeggen. Ook al wist ik niet hoe dat leven waar ik naar verlangde er precies uit zou moeten zien, wist ik wel dat ik vol moest houden en door de weerstand van mijn omgeving (en vooral van mezelf) heen moest gaan.

Jarenlang bleef ik mij maar inzetten voor mijn vrijheid, maar het wilde niet bereikt worden. En toch ben ik keer op keer verder opzoek gegaan tot ik eindelijk het gevoel te pakken kreeg mij meer vrij te voelen in mijn dagactiviteiten en vrij te voelen bij de mensen die ik om mij heen verzameld had.

Het gevoel van machteloosheid opende een uitdagende en pijnlijke reis, maar het heeft mij uiteindelijk de drijfveer gegeven om het tegenovergestelde te willen vinden; mijn eigen keuzevrijheid, mijn ideale interne leider en een vrij leven leiden.

verlangen

Dus hoe bereik je jouw vrijheid?

Zoals ik mij door het gevoel van machteloosheid heb heen geslagen en er aan de andere kant als een vrijheidsverkondiger, leider en gelukzoeker uit ben gekomen, kun jij je door jouw pijnpunt heen slaan. En wellicht heb je die pijn al heel duidelijk in beeld.

Je hebt in ieder geval een niet te plaatsen verlangen je meer vrij te willen voelen, maar hoe dat precies in zijn werking gaat en blijvend kan zijn is nog raadselachtig. Ik snap het, want ik heb hetzelfde ‘opzoek naar meer vrijheid’ pad bewandelt met dezelfde cryptische navigatiebordjes.

Maar één ding kan ik met absolute zekerheid garanderen; als je volhoudt het verlangen te beantwoorden, dan wordt de reis duidelijker en de route comfortabeler.

De weg naar vrijheid; blijf kiezen voor het verlangen.

Om je authentieke zelf te kunnen leven, heb je keer op keer te moeten kiezen voor het onbekende voorbij je comfort zone en heb je dus te vertrouwen op die interne hartstocht, op dat verlangen. Want ergens daar ligt iets wat jouw verlangen beantwoordt.

Vrijheid is je NIET belemmerd voelen, je NIET laten sturen door een overtuiging die je niet veel goeds doet en zelfs je in de weg zit om je vrij uit te drukken.

Maar wat doen we dan als er in onze overtuigingen een belemmering bestaat waardoor we ons keer op keer niet vrij uit kunnen drukken? Want daar blijft het vaak wel op stuk lopen; angstig worden bij het idee iets te moeten kiezen wat buiten ons kenvermogen ligt.

Echte vrijheid is een KEUZE die alleen jij kan maken voor jezelf, zelfs in de meest beklemmende situaties.

Zolang jij durft te kiezen en niet de keuze overlaat aan anderen of de omstandigheden, dan ben jij 1 stap dichterbij een vrij leven. Dus zelfs al voelt hetgeen wat je gekozen hebt niet goed, schiet de angst erin of maak je fouten, wil ik je meegeven dat je het goed gedaan hebt.

Lees in deze blog meer de achtergrond van wat vrijheid inhoud.


Hoe bereik je vrijheid; 7 stappen naar een vrij leven.

groei

Ook al weten we wel dat vrijheid bij onszelf begint, blijft het moeilijk niet de oorzaak buiten onszelf te leggen. “Mijn relatie houdt mij tegen, ik wacht nog op die ene carrière move, ik zit financieel vast”… situaties die buiten ons bereik liggen lijken keer op keer een van de oorzaken te zijn van ons geluk of verdriet.

Maar is dat wat ons tegenhoudt, of laten we het toe? Je hebt altijd een keuze en het is belangrijk om in elk moment na te gaan WAT het is waar je voor gekozen hebt.

Allereerst heb je heel goed voor jezelf te zorgen en in elk moment heel diep voor jezelf op te leren komen. Een vrij leven bereiken kan enkel als je durft te KIEZEN om alle factoren die jou lijken tegen te werken je vrij uit te drukken, op nummer twee te kunnen zetten.

Vrij leven is een lerende levenshouding waarbij je continue zelf zorg hebt bij te dragen voor je eigen behoeftes, grenzen en verlangens. Dus zet jezelf en jouw eigen keuzevrijheid op nummer een.

Om je op weg te helpen heb ik 7 stappen helder gemaakt om je authentieke zelf meer de ruimte te geven.

1. Ontwikkel je intuïtie

  En daar hebben we het zachte stemmetje; het verlangen naar iets beters. Een hartstochtelijke beweging naar iets wat je nog niet kent. Je weet niet wat het is, maar je weet wel dat je het moet doen.

  In onze huidige maatschappij is onze intuïtie op de achtergrond geraakt en kiezen we eerder voor meegaandheid. In het begin is het moeilijk om dit weer als een instinct in te zetten en de signalen als bouwstenen te zien naar een groter geheel.

  Maar er is geen beter kompas dan je intuïtie. Onze intuïtie is de sleutel naar de vrijheid waar we zo naar verlangen, dus we zouden toch echt onze twijfels meer moeten negeren en durven kiezen voor dat gevoel, die stem, die beweging.

  Één ding wil ik echt meegeven: Durf ‘fouten’ te maken. Je intuïtie gebruiken als kompas komt met een leerproces, dus straf jezelf niet af als je het niet helemaal goed hebt kunnen vertalen. Je wordt er beter in, zolang je ervoor blijft kiezen.


  2. Durf te kiezen voor wat je echt wilt

   Misschien wordt je het woord nu al beu; kiezen. Maar het is een van de meest belangrijke tools om je intuïtie meer te leren kennen. Je kan in elk moment een stap dichter bij je vrijheid komen, als je gekozen hebt voor jouw eigen wil de ruimte geven.

   Ontdek wat voor jou werkt en waar je energie van krijgt. Durf te kiezen voor dat verlangen. Het is er niet voor niks en het is zeker niet teveel. Durf dingen uit te proberen en jezelf de zoektocht te gunnen.

   Ook al weet je misschien niet wat je wel wilt, durf NEE te zeggen tegen de dingen die je niet wilt. Door nee te zeggen, beweeg je onbewust langzaam naar je JA.

   En blijf je openstellen voor nieuwe perspectieven. Je kan jezelf vergissen, dus veroordeel jezelf niet als je doorkrijgt dat je toch liever een andere aanpak of denkwijze wilt.


   3. Ga al je emoties aan

    Wegduiken van je emoties heeft geen zin. We worden gedreven door emoties en als we de geblokkeerde emoties niet oplossen, dan gaan al onze beslissingen daardoor beïnvloed raken.

    “Als je niet geneest wat je pijn heeft gedaan, dan bloed je op mensen die je niet hebben gesneden.” -onbekend

    We kunnen getergd worden door conflicterende emoties. Wel verlangen naar verbinding met een ander, maar vervolgens degene waar je van houdt wegduwen. Of heel graag een ander carrière pad willen kiezen, maar toch blijven bij hetgeen wat je kent en wat ‘comfortabel’ is.

    Conflicterende emoties lossen alleen op als je bereid bent alle kanten van je emotionele lichaam te voelen en aan te gaan. Ze niet aangaan is ook een keuze (daar is ie weer). Op korte termijn kan het de simpele en luchtige keuze lijken, maar op lange termijn creëert het steeds diepere knopen en conflicteert het met de vrijheid waar je naar verlangt.

    4. Leef je authentieke zelf

     Er is niets gelukzaliger dan volledig je zelf kunnen zijn. Heb je wel eens een kind geobserveerd die aan het spelen is? Voor het kind is alles mogelijk en wordt de wereld met open nieuwsgierigheid onderzocht.

     Stel je voor dat je hetzelfde enthousiasme door kan zetten in je adolescente en daarna volwassen leven. Stel je voor dat je 80 bent en plots nog het idee krijgt piano te willen leren spelen EN het vervolgens ook echt gaat doen. Want waarom niet? Dat is toch vrijheid?

     Authentiek leven betekent niks meer dan betrouwbaar, origineel en geloofwaardig zijn. Ben je trouw aan je woord, je daad en je talenten? Voel je je betekenisvol en origineel? Leef je een geloofwaardig leven?

     Authentiek leven leert je alles, net als het spelende kind, met nieuwsgierigheid dingen aan te gaan en met jouw unieke vrije expressie te ontdekken hoe jij uitdrukking wilt geven aan de wereld (en niet door de verwachtingen van je omgeving).

     Ga staan voor jouw creatie kracht en vind een creatieve outlet waar jij gelukkig van wordt. Deel je visie, ga dansen, maak muziek, laat je stem horen en voel je vrij.

     Nodig jezelf uit om nieuwsgierig te blijven. Leer voelen wat je leuk vind en ga ervoor staan.

     leiderschap


     5. Delen met anderen helpt

      Ook al voelen we ons vaak alleen, zijn we dichterbij elkaar dan we denken. Je bent niet de enige die langzaam zichzelf opent voor dat verlangen naar een vrij leven.

      Ontdek het leven naar vrijheid samen en support elkaar. Een vrij leven betekent ook connectie, liefde en beantwoord worden; beantwoord worden door jezelf, maar ook door anderen.

      De zoektocht naar vrijheid, brengt ons ook gelijkgestemden waarin we steun kunnen vinden en waarmee we concepten als ‘vertrouwen’ en ‘houden van’ opnieuw mogen definiëren.

      Je hoeft het niet alleen te doen. Sterker nog, je kan het niet alleen doen. Wij hebben allemaal te maken met uitdagende thema’s, en je erkend voelen in gedeelde pijn laat de wind wond sneller helenx.


      6. Staar je niet blind op de uitkomst

       Een grote eis van je innerlijke verlangen de ruimte geven is dat je de uitkomst ook los moet kunnen laten.

       Je kan het niet in een keer bedenken en eigenlijk hoef dat ook niet. Het leven is nooit bedoeld geweest om in je eentje te doen. Leven in vrijheid betekent ook verbonden te zijn met je omgeving, met gelijkgestemden en met iets groters dan jij.

       Laat de controle los en laat je even verrassen. Hoe mooi is het als je ook gedragen kan worden, getrokken kan worden naar mooie en verrassende situaties en uitkomsten.

       Als we het allemaal alleen moeten doen en bedenken, dan wordt het uiteindelijk ook veel van hetzelfde. Een groot onderdeel van vrij leren leven, is ook leren los te laten van onze eigen verwachtingen.

       7. Blijf toegewijd aan je pad

        Gun jezelf slack om niet ‘perfect’ te zijn. Het belangrijkste is dat je doorzet en je tegenslagen geen mokerslagen laat zijn. Als je een setback hebt of dingen zijn niet helemaal lekker gelopen, het beste wat je dan voor jezelf kan doen is lief zijn en op een later moment met meer kennis het nog een keer proberen.

        De aanhouder wint!

        commitment


        Conclusie

        Er is altijd een specifieke kernpijn, waardoor we geblokkeerd worden in onze vrijheid. Schets een duidelijk beeld waar dat pijnpunt precies ligt en wat het voor jou betekent.

        Hoe omgevingsfactoren ons ook lijken tegen te werken, ligt de belemmering niet buiten onszelf; vrijheid komt van binnen uit.

        Een vrij leven leiden bereik je door in elk moment actief te KIEZEN en niet de keuze overlaat aan anderen of de omstandigheid.

        Om je op weg te helpen heb ik in 7 stappen helder gemaak je authentieke zelf meer de ruimte te geven.

        1. Ontwikkel je intuïtie
        2. Durf te kiezen voor wat je echt wilt
        3. Ga al je emoties aan
        4. Leef je authentieke zelf
        5. Delen met anderen helpt
        6. Staar je niet blind op de uitkomst
        7. Blijf toegewijd aan je pad